Toch een Gelukkig Nieuwjaar! •  Ledenbijdrage 2021 •  BGG ging virtueel • Bye, bye Het Pand • Achterklap voorvoelt contactstoornis

View this email in your browser

 

 

> Van de redactie

 

Deze nieuwsbrief, hoe kan het anders bij de jaarwisseling, mijmert over verleden en toekomst. 2020 had onverwachte miserie in petto. We duimen hard voor een beter 2021. Ook voor jou.

De redactie

 

> Jaarbijdrage

 

Ja, we doen onze jaarlijkse omhaling. Enkele leden hebben al spontaan betaald voor 2021. Wie nog moet betalen, krijgt hierover een aparte mail.

De betaling voor de BGG geldt ook als betaling voor infinitum (https://infinitum.ugent.be). Als je geregeld gebruikmaakt van de alumnivoordeelkaart, heb je er belang bij om je lidmaatschap spoedig te verlengen, zodat de geldigheid van de kaart niet wordt onderbroken.

  

> Kalender

Gegevens voor de eerstvolgende kalender moeten ons uiterlijk op 20 december bereiken. Je mag je berichten ook doormailen naar bggredactie@yahoo.co.uk.

 

 

Januari

 

12

Hou er rekening mee dat nog steeds vele activiteiten worden geschrapt of online gaan. Mogelijk geldt dit ook voor de bijeenkomst vandaag van de Leesgroep Engels in De Krook. Meer over de Leesgroep vind je op https://dekrook.be/activiteiten/leesgroep-engels.   

22-24

Toast Literair start ook al online, en wel op 22 januari. Er moet vooraf worden gereserveerd op https://www.toastliterair.be/toast/reserveer.   Voor de andere activiteiten, waaronder een causerie over familienamen door em. Prof. Magda Devos, zie  https://www.toastliterair.be/toast/overzicht.

28

Gedichtendag valt traditioneel op de laatste donderdag van januari en in de Lage Landen is dat de start van de Poëzieweek, die deze keer loopt tot 3 februari. Op http://www.poezieweek.com vind je er veel meer over. Het thema dit jaar is SAMEN.

Februari

 

22

Saint-Amour zet deze keer allemaal buitenlandse schrijvers op het podium. Als het tegen die tijd mag, natuurlijk. Te beleven in NTGent vanaf 20 uur.

Maart

 

25

Griet Pauwels interviewt schrijfster Saskia De Coster. Om 12.30u via Facebook Live. Geen FB account nodig: gewoon surfen naar https://www.facebook.com/bibliotheekdekrook. Achteraf beluisteren kan ook: https://soundcloud.com/bibdekrook.

 

 

> Het BGG-Jaarboek 2020

 

Al eerder hebben we uitgelegd dat de publicatie van het speciale Jaarboek 2020 is verschoven naar 24 april 2021, in de hoop dat we het dan kunnen presenteren tijdens de uitgestelde viering van 90 jaar alumniwerking Germaanse talen.

Gratis exemplaren voor leden kunnen we helaas niet meer beloven, want daarvoor hebben al meer leden zich gemeld dan wij ons kunnen veroorloven. Tegen betaling kun je het werk wel nog verkrijgen: dan moet worden gereserveerd op : https://forms.gle/nkVC2xjysghtsmyF6.  

“Professoren van de Germaanse” was een werktitel; er zal uiteindelijk worden gekozen voor Portretten van Gentse Germanisten.

 

> Twee reünies in 2021

 

Het wordt druk voor de BGG in het nieuwe jaar. Eerst moet nog de uitgestelde bijeenkomst 2020 worden georganiseerd, met de herdenking 90 jaar alumniwerking en reünies van de afstudeerjaren 1970, 1980 en 1995. De nieuwe datum is 24 april 2021 en we hopen nog altijd op een lijfelijke vergadering in de gebouwen van de Blandijnberg. 

Maar ook de bijeenkomst 2021 moet worden voorbereid en die is voor november. De gevierde afstudeerjaren zijn dan 1971, 1981 en 1996.

 

> Digitale doop voor BGG 

 

Voor het eerst in haar bijna negentigjarig bestaan heeft onze vereniging een online bijeenkomst georganiseerd voor leden en sympathisanten.

Het evenement vond plaats op 28 november van het vermaledijde jaar 2020, en was een vervangprogramma voor de feestelijke bijeenkomst die voor diezelfde dag was gepland, maar die moest worden verschoven wegens de coronamisère.

Het gekozen medium was Bongo Virtual Classroom, dat zowel een “bord” presenteert als een videobeeld van de sprekers.

Na de verwelkoming door voorzitter Prof. Yves T’Sjoen, nam decaan Prof. Gita Deneckere het woord voor een hartelijke verwelkoming. Zij prees de inspanningen van onze vereniging en maakte duidelijk dat een verbeterde alumniwerking een belangrijk streefdoel wordt van de faculteit.

Zijn we echt 90 jaar oud als vereniging? Ondervoorzitter Prof. Joost Buysschaert speculeerde dat de wortels van de BGG inderdaad teruggaan tot de vroege jaren 30, maar toonde met een archiefstuk aan dat de eerste bijeenkomst pas in 1932 plaatsvond. Wie de initiatiefnemers waren, hoe de statuten en het publicatiebeleid evolueerden en dat er eerder al een logo ofte embleem voor de Bond bestond: het kwam allemaal in vogelvlucht ter sprake.

Daarna was het weer de beurt aan voorzitter T’Sjoen, die uitleg gaf bij het speciale Jaarboek 2020, waarvan hij en Els van Damme de redacteuren zijn. Ongeveer 50 portretten van Gentse academici zullen erin aan bod komen.

Drie van die portretten werden vervolgens toegelicht door de twee goedbeslagen sprekers.

Prof. Jacques Van Keymeulen stak van wal met een relaas over twee markante taalkundigen. De Nederlander Hendrik Logeman werd in 1890 benoemd aan de Rijksuniversiteit Gent om Engelse en Scandinavische filologie te doceren. Zijn belangstelling voor Oudengelse teksten en voor scandinavistiek, naast ook fonetica, hebben een belangrijke invloed uitgeoefend op de Gentse “Germaanse”. Zoals toen gebruikelijk, was Logeman tegelijk ook letterkundige.

De tweede figuur wiens invloed van groot belang is geweest, was Edgard Blancquaert. Fonetica (geleerd bij Logeman) en dialectologie genoten zijn grote belangstelling. De Nederlandse Dialectatlassen waren zijn geesteskind (zie nog op https://www.dialectzinnen.ugent.be).    Blancquaerts Practische Uitspraakleer van de Nederlandsche Taal (eerste uitgave 1934) zorgde voor een codificering van het gesproken Nederlands voor Vlamingen. Blanquaert was een onvermoeibaar man, die het ook tot rector en minister schopte. 

Dichterbij in de tijd, en nog bekend bij vele toehoorders, is de figuur van Willem Schrickx, voor ons belicht door Marc Vermeulen. Schrickx genoot eerst een opleiding tot onderwijzer (1938) en werd pas in 1944 licentiaat en vijf jaar later doctor. In 1958 werd hij docent in Gent.

Zijn belangstelling ging eerst uit naar schrijvers als Hardy en Joyce, maar algauw ontpopte hij zich in de eerste plaats tot Shakespearekenner. Vanaf 1956 genoten de romantic poets zijn aandacht en later nog volgden schrijvers als Thomas, Plath en Wilde.

Schrickx sprak tot de verbeelding van de student door zijn manier van lesgeven, zijn merkwaardige uitspraken en zijn “Antwerps Engels”. Tal van anekdotes rond zijn figuur zijn bewaard gebleven en ook in de Vlaamse literatuur zijn er verwijzingen naar hem.

110 belangstellenden hadden zich ingeschreven voor het online evenement en er waren 87 effectieve deelnemers. Achteraf waren er veel positieve reacties. Tijdens de sessie werd er ijverig gebruik gemaakt van de chatfunctie, die uitgroeide tot een gezellige praatbarak.

Via deze link kun je het evenement herbeluisteren en –bekijken.

> Nog online evenementen?

 

Na het succes van de/het webinar (je mag kiezen: zie woordenlijst.org) rijst de vraag of we niet nog specifieke thema’s op die manier kunnen behandelen. Suggesties voor onderwerpen mogen worden ingestuurd naar ons redactieadres bggredactie@yahoo.co.uk.

> TamTam

 

·        Literatuur Vlaanderen staat in voor de organisatie van de Prijs der Nederlandse Letteren 2021. Juryvoorzitter wordt Prof. Yves T’Sjoen. Als alles goed gaat, wordt de laureaat in oktober 2021 door koning Filip ontvangen.

·        In 2021 plannen UGent en VUB een symposium Hertmans in vertaling. Op 31 maart wordt Hertmans 70.

·        De universiteit verlaat over een paar jaar de gebouwen in Het Pand wegens te duur. Congressen verhuizen dan naar de Aula en het restaurant naar de Kluyskensstraat.

 

> In Memoriam

 

We vernemen het overlijden, op 13 december, van Nicole Verschoore,  in de jaren ’60 (1965-1969) assistente bij de legendarische Professor Herman Uyttersprot en daarna actief als journaliste en schrijfster.

[Dit bericht verschijnt niet in de papieren nieuwsbrief, omdat de kopij al bij de drukker was]

> De achterklap van de achterflap


Gestoord contact

Nee, het Vlaamse Woord van het Jaar is geen voorbeeld van een alliteratie, zoals beweerd in sommige media. Dan had het knuffelcnontact of kuffelcontact moeten luiden. En onze lezers zijn goed ingelicht: het is knuffelcontact.

 

Het stond natuurlijk in de sterren geschreven dat een coronawoord de ranglijst zou aanvoeren. In Nederland genoot de lange samenstelling anderhalvemetersamenleving de twijfelachtige eer. Een (Nederlands) commentator merkte op dat de Nederlanders dus kozen voor een gebod, de Vlamingen voor een uitzondering op dat gebod. Calvinisten en katholieken, zeg maar.

 

Het draait dezer dagen allemaal rond contacten. We moesten (en moeten) ze beperken. En dat zorgt ervoor dat zeker de eenzamen even contactloos dreigen te worden als de betalingen die we uitvoeren. Of zijn we nu tactloos?.

 

 
BOND VAN GENTSE GERMANISTEN 

Voorzitter: Prof. dr. Yves T’Sjoen
 
Website:
http://www.bgg.ugent.be
 
Secretariaat: teamwerk rond Hans Timmerman (Voorheide 5, 9230 Wetteren).
 
Ledenadministratie: neem contact op via onderstaand e-mailadres.
 
Lidmaatschap: € 15per jaar; steunende leden: minimum € 20 per jaar.
Wie na 30 september betaalt, wordt lid voor het daaropvolgende jaar (maar krijgt wel al de Nieuwsbrief van november).
Pas afgestudeerden ontvangen de e-brief gratis gedurende 1 jaar (op aanvraag).
 
Rekeningnummers:
KBC zichtrekening: IBAN BE94 4480 0033 1114 BIC KREDBEBB (448-0003311-14)
Spaarrekening: IBAN BE06 4480 0033 1922 BIC KREDBEBB (448-0003319-22)
Postrekening: IBAN BE37 0001 4901 4228  BIC  BPOTBEB1(000-1490142-28)


 
E-mail:
bggredactie@yahoo.co.uk

 

Copyright © *2021* *Bond van Gentse Germanisten*, All rights reserved.

Vragen of uitschrijven op onze nieuwsbrief? Contacteer ons:
bggredactie@yahoo.co.uk

 


Bond van Gentse Germanisten · Blandijnberg · 2 · Gent 9000 · Belgium