Viering 90 jaar op 28 november • Heeft de BGG een archief? •  BGG gul met digitale troost •  Achterklap heeft het sociaal moeilijk

View this email in your browser

 

 

 

> Van de redactie

 

Dit nieuwbriefnummer verschijnt in de eerste plaats als elektronische brief. Zodra het kopieercentrum ons kan bedienen, volgt ook de papieren versie voor wie die heeft aangevraagd.

We wensen onze lezers nu al een prettige zomer, ondanks de coronaperikelen. Het eerstvolgende nummer verschijnt pas in september.

 De redactie

 

> Noteer 28 november

 

90 jaar geleden werd de Gentse universiteit vernederlandst en niet lang daarna rijpten er plannen voor een germanistenvereniging. Zoals jullie weten, willen we die historische feiten in stijl vieren. Op 28 november organiseren we onze jaarlijkse bijeenkomst, niet in de KANTL, maar in het faculteitsgebouw van de Blandijnberg. Voor velen wordt het een nostalgisch weerzien.

Uiteraard zijn alle leden uitgenodigd. Bovendien organiseren we reünies voor de afstudeerjaren 1970, 1980 en 1995. Zij vaardigen ook de meeste sprekers af voor onze bijeenkomst. Voor de receptie blijven we in de Blandijn en zelfs het etentje wordt, als walking dinner, geserveerd in het Aquarium.

Als alles goed gaat, kunnen we tegen die tijd ook het Jaarboek 2020 presenteren en ook dat wordt een buitenbeentje. We willen in het boek een lange rij biografieën opnemen van professoren die aan de UGent Germaanse talen hebben gedoceerd. Nu al kun je wetenswaardigheden over enkele van die professoren lezen op UGent Memorie; het boek zal de collectie heel sterk uitbreiden.

28 november kleur je best al mooi bij in je agenda!

 

> Kalender

Gegevens voor de eerstvolgende kalender moeten ons uiterlijk op 20 februari bereiken. Je mag je berichten ook doormailen naar bggredactie@yahoo.co.uk.

 

ttt Door het coronageweld durven we maar een paar activiteiten vermelden, uiteraard ook nog onder voorbehoud. Dat er tal van annuleringen zijn gebeurd van andere evenementen, hoeven we jullie niet uit te leggen. ttt

Mei

 

31

Boekpresentatie op deze pinksterdag van Radetzkymars, de vertaling van Joseph Roths Radetzkymarsch, waarin hij het verval van de Habsburgse monarchie beschrijft. Gratis in de Minardschouwburg, Gent, om 11u.

Juli

 

31

Theatervoorstelling rond 'Radetzkymars', met 14 muzikanten en 14 lezers, in het kader van Theater aan Zee. Wordt op 29 september herhaald in de Vooruit in Gent.

 

> Voor je boekenkast

 

·        Schrijfster/columniste Evelien De Vlieger is een Gentse germaniste en heeft een nieuw boek uit, getiteld Caravandagen.

·        Ook Fons Mariën is Gents germanist. Hij publiceerde onlangs de novelle April. Een verhaal over poëzie en parfum. Te verkrijgen bij Uitgeverij Aspect.

·        Leestips vind je ook op GentLeest.
 

 

> BGG heeft wel een archief 

 

Bestuurslid Marc Vermeulen brengt hieronder het heugelijke nieuws dat er wel degelijk een archief bestaat van onze vereniging. Het moet alleen nog worden geëxploreerd.

Je kijkt naar een lang verborgen geheim. Een archeologisch unicum dat recent werd bevrijd  uit de donkerte. Dat ging zo: met de viering van 90 jaar Bond van Gentse Germanisten op komst vroeg de redactie zich af waar ons archief kon huizen. Een vereniging van die leeftijd heeft allicht toch een archief dat zijn ontstaan en evolutie documenteert. Enkelen hadden hier en daar tamelijk recente nieuwsbrieven in een mapje maar dat geleek in niets op de interessante memorabilia waarmee we ons ontstaan en onze groei zouden kunnen illustreren.

Wat was er aan de hand? Een vereniging die na elke vergadering gezamenlijk de verslagen, foto’s, facturen, toespraken en dankbrieven verscheurde en geen snipper overhield? Waren die voorzitters en hun ondervoorzitters dan zo consequent negligent geweest? Zelfs de onvermoeibare dr. Haeserijn, jarenlang het geheugen en duivel-doet-al achter de schermen van de Bond? Hij overleed 3 jaar geleden maar naar verluidt werd in zijn baaierd archivalia niets BGG-gerelateerds gevonden. Waren de restanten van die bonte verzameling op het containerpark beland? Zat Haeserijn dan mee in het complot om ons te saboteren ?

Onzin, het moest en zou bestaan. Prof. dr. em. Jaak De Vos herinnerde zich dat er ‘wel degelijk een "archief" van de BGG is, al moet je je daarbij niet te veel voorstellen. Een paar mappen met oude documenten, uitnodigingen voor en verslagen van bestuurs- en jaarvergaderingen, adreslijsten en overige prullaria, opgeborgen in kartonnen archiefdozen en weggestouwd in een pietluttig bijkamertje’.

We hadden het kunnen weten: Germanisten, onderzoekers, bestuursleden … ze gooien niets weg. Een vlug, vlug onderzoek in deze catacomben van onze Bond toonde al aan dat er heel wat bruikbaars tussen zit. En toen … kwam corona. Dus hopelijk snel meer over al dat lekkers.

M.V.

> BGG, je online vriend

 

De naam van onze Bond is misschien niet zo hip, maar we zijn wel bij de digitale tijd. We staan even stil bij drie snelle en aangename middelen om contact te houden.

De url van onze website https://bgg.ugent.be heeft u hopelijk al bij uw favorieten staan. Nu we toch in ons kot gekleefd zijn, is een frisse duik in de rubrieken allicht prettig. Wil je een of meerdere van de jaarlijkse reünies herbeleven (https://bgg.ugent.be/jaarvergaderingen.html), of wil je de corona-ellende weglachen met anekdotes uit de studententijd (https://bgg.ugent.be/docs/Anekdotes1979.pdf)?

Onze professoren en assistenten moeten een coronatandje bijsteken nu ze de enigen zijn die de auditoria bevolken. Studenten kunnen voortaan de colleges in pyjama of vanuit hun bed volgen. Lekker gemakkelijk voor de lerenden maar onze docenten moeten wel een stevige switch maken. Want hoe doe je dat dan, livestreamen of je lessen vooraf opnemen? Hoe belangrijk vinden ze het om de lichaamstaal van hun studenten niet te kunnen aflezen en erop in te spelen? En stel, je studenten hebben een boek gelezen en plots is die Australische auteur live op het scherm om met de studenten te dialogeren. Het kan allemaal en het gebeurt ook, want de inventiviteit van de lesgevers wordt prettig geprikkeld. Op de facebookpagina van de Bond van Gentse Germanisten vertellen een tiental proffen en assistenten hoe ze het aanpakten en wat ze van dat afstandsleren vinden: https://www.facebook.com/pg/BondvanGentseGermanisten/posts.

            Overigens, het zou erg prettig zijn als je meteen onze pagina leuk zou vinden.

En nu je toch vanuit je kot aan het surfen bent, ga ook eens langs op https://www.linkedin.com/groups/95142 want de laatste weken hebben we op onze LinkedIn pagina gepost over Iggy Pop en Marianne Faithfull die de Ancient Mariner van S.T. Coleridge voorlezen of je kunt even terugduiken in historische taalkunde. Er staan ook stukjes op over de online versie van Geschiedenis van de Nederlandse Literatuur (Mieke Musschoot), een nieuw portaal voor Nederlandse handschriftencollecties, Sprache in Zeiten der Corona-Krise, …  Allemaal gefundenes Fressen voor een Germanist die nog altijd wil bijblijven.

Geef toe, er is heel wat interessants te zien en te horen op onze sociale media. Mocht je nog geen surfvingers hebben of wat wantrouwig staan tegenover Facebook, LinkedIn of www’s allerhande, probeer het uit. En vergeet niet ons te liken!

> De BGG in print

In een vorig nummer hadden we beloofd om naar aanleiding van ons 90-jarig bestaan (of daaromtrent) ook eens te beschrijven hoe de Bond in de loop van die geschiedenis met zijn leden, en met de bredere wereld daarbuiten, heeft gecommuniceerd.

Het oudste communicatiemiddel was uiteraard de brief: op onze curiosapagina vind je nog een envelop uit 1938 die dat illustreert.

In 1954 werd van wal gestoken met een tijdschrift. Het begon als een gestencild blad (wie weet nog wat stencilen was?), met mededelingen en heuse artikels. Het tijdschrift kreeg de naam Spieghel Historiael van de Bond van Gentse Germanisten, een titel die naar verluidt was bedacht door Prof. De Keyser. Hoe een nummer er in 1957 uitzag, kun je sinds kort zien op https://bgg.ugent.be/docs/Spieghel_Historiael.pdf.  Eind 1958 werd de vormgeving en de druk professioneler, maar het tijdschrift verscheen na verloop zo onregelmatig dat er een ingreep nodig was.

Onder het voorzitterschap van André Brisau vooraan de jaren negentig werd de Spieghel omgevormd tot een jaarboek, een formule die tot op heden met succes standhoudt. De anthologie Jong, en Vlaams, en vrij was het startnummer.

Voor het verspreiden van berichten werd tot in 1982 gebruik gemaakt van brieven met drukwerktarief, een omslachtige methode. In 1983 lanceerden Jaak De Vos en Joost Buysschaert de BGG-Nieuwsbrief. Het nulnummer van de brief, of toch het knip- en plakwerk dat eraan ten grondslag lag, valt nog te bewonderen op https://bgg.ugent.be/docs/BGG-Eerste-Nieuwsbrief(1983).pdf.

Vanaf 2002 deed een digitale versie van de nieuwsbrief zijn intrede. Ondertussen ontvangt een meerderheid van de leden deze elektronische brief, maar de papieren versie wordt nog altijd parallel aangemaakt en toegestuurd aan wie dit wenst.

 

> De achterklap van de achterflap


Sociale overmacht

Wie bedenkt een goed Nederlands equivalent voor social distancing? In de crisiscommunicatie die nu kwistig wordt rondgestrooid, wordt de term altijd in het Engels gebruikt, waaruit moet blijken dat het begrip zeer ernstig te nemen valt.

In Nederland is het woord anderhalvemetermaatregel al in gebruik, maar die term is enger in betekenis dan de Engelse. We zoeken dus naar een algemenere benaming voor het principe dat het soms asociaal is om al te sociaal te zijn. Fysiek dan toch.

Wie het erg vindt dat we weer een Engelse term nodig hebben om iets duidelijk te maken in het Nederlands, kan troost vinden in het feit dat de Engelstaligen force majeure nodig hebben om (in diezelfde crisiscommunicatie) te verwijzen naar overmacht. En dat ze zich in bochten moeten wringen om dat uit te spreken.

 

 
BOND VAN GENTSE GERMANISTEN 

Voorzitter: Prof. dr. Yves T’Sjoen
 
Website:
http://www.bgg.ugent.be
 
Secretariaat: teamwerk rond Hans Timmerman (Voorheide 5, 9230 Wetteren).
 
Ledenadministratie: neem contact op via onderstaand e-mailadres.
 
Lidmaatschap: € 15per jaar; steunende leden: minimum € 20 per jaar.
Wie na 30 september betaalt, wordt lid voor het daaropvolgende jaar (maar krijgt wel al de Nieuwsbrief van november).
Pas afgestudeerden ontvangen de e-brief gratis gedurende 1 jaar (op aanvraag).
 
Rekeningnummers:
KBC zichtrekening: IBAN BE94 4480 0033 1114 BIC KREDBEBB (448-0003311-14)
Spaarrekening: IBAN BE06 4480 0033 1922 BIC KREDBEBB (448-0003319-22)
Postrekening: IBAN BE37 0001 4901 4228  BIC  BPOTBEB1(000-1490142-28)


 
E-mail:
bggredactie@yahoo.co.uk

 

Copyright © *2019* *Bond van Gentse Germanisten*, All rights reserved.

Vragen of uitschrijven op onze nieuwsbrief? Contacteer ons:
bggredactie@yahoo.co.uk

 


Bond van Gentse Germanisten · Blandijnberg · 2 · Gent 9000 · Belgium